Chifteluțe de oaie – Lamb meatballs #1

Home / Rețete / Chifteluțe de oaie – Lamb meatballs #1

Această rețetă face parte din provocarea mea de a găti toate rețetele din cartea Nourishing Traditions (NT) despre care am scris aici. De asemenea puteți citi aici despre principiile alimentației tradiționale.

Aveam niște carne tocată de oaie de la ai mei și numai bine am testat rețeta Lamb meatballs de la pagina 361 din NT.

Ingrediente pentru 6 porții

  • 1 kg de carne tocată de miel (eu am avut carne de oaie)
  • 2 cepe tăiate cubulețe
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de rozmarin sau cimbru uscat
  • 2 ouă
  • 2 căni de pesmet integral (eu am avut rămășițe de la o pâine)
  • 1 cană de smântână
  • 1 linguriță de sare de mare
  • 1 linguriță de piper
  • 1  1/2 cană de făină (zice să nu fie albită chimic)
  • aproximativ 1/2 cană de ulei de măsline – eu am folosit untură de porc
  • 1 cană de vin roșu
  • 2-3 căni de supă de oase de vită sau miel (eu am avut supă de oase de vițel)
  • 3-4 roșii, curățate de pieliță și tăiate bucățele sau 1 conservă de roșii scurse și tăiate bucățele (eu am folosit 2 roșii decojite și bulion de casă)
  • 2 căni de spanac, kale sau frunze de sfeclă roșie tocate bucățele (eu nu am avut și nu am pus)

Preparare

Sauté/călește ceapa și rozmarinul/cimbrul în cele 2 linguri de ulei de masline pană ceapa se înmoaie.

Ca să cureți roșiile de coajă trebuie băgate întâi în apă ferbinte după care coaja se dezlipește ușor.
Între timp pune pesmetul la înmuiat în smântână. Amestecă ceapa, ouăle, pesmetul cu smântâna, sarea și piperul cu carnea tocată. Din compoziția bine amestecată formează biluțe pe care le tăvălești prin făină, după care le călești pe rând în ulei de măsline sau în untură cum am făcut eu.

Curăță tigaia în care ai călit chifteluțele și adaugă vinul roșu în tigaie. Adu-l la temperatura de fierbere și după adaugă roșiile și supa de vită sau miel. Pune focul pe minim până când sosul începe să devină consistent.

Adaugă chifteluțele și dacă vrei spanac, kale sau frunze de sfeclă roșie – eu nu am adăugat, am lăsat chifteluțele doar în sosul de roșii. Se fierb toate pentru aproximativ 15 minute până totul e gata.

Se servește cu orez sau hrișcă sau tăiței de orez.
Noi i-am servit cu orez. O să revin cu rețeta pentru orez.

Au fost foarte delicioase. Copiii au mâncat de numa. Au început să mânânce chiar și înainte de a le tăvăli prin sos.

Leave a Reply

Your email address will not be published.