Obișnuințele și personalitatea

Home / Cărți / Obișnuințele și personalitatea

Am terminat Better than Before, de Gretchen Rubin. Exact de la începutul cărții Gretchen stabiliște 4 tendințe principale la care fiecare persoană reacționează – în sensul că unii oameni se motivează intrinsec și alții extrinsec. În aceste 4 tendințe eu am identificat imediat tipurile de personalitate din PCM – Proccess communication Model de care am povestit pe scurt aici. Tendințele lui Gretchen sunt:
Upholders (las denumirea în engleză) care s-ar traduce în PCM ca persistent. Este cel care ține la valori, răspunde la stimuli intrinseci cât și extrinseci. Se țin de cuvânt atât față de alții cât și față de ei înșiși.
Questioners – sunt analiticii din PCM. Înainte ca ei să acționeze trebuie să analizeze, să gândească problema. Răspund la motivare interioară și întrebarea lor fundamentală este “Ce am de făcut azi și de ce?”.
Obligers – sunt empaticii, sunt cei care răspund așteptărilor exterioare și în principiu sunt mai predispuși să facă lucruri pentru alții și mai puțin pentru ei înșiși, înclină către self-sacrifice. Se responsabilizează extern.
Yep! Sunt un obliger, un empatic ca bază. 🙂 De asta mi-a trebuit un blog ca să pot să mă urmăresc, să mă ocup de mine și să mă responsabilizez printr-o “promisiune” publică. Cum zicea și Gretchen obligerii fac mai degrabă chestii pentru alții decât pentru ei înșiși.
Rebels – tot așa îi cheamă și în PCM, caută autenticitatea și se motivează singuri. Se împotrivesc autorității, regulilor. Nu poți să-i spui unui rebel ce să facă. 🙂 Ei fac ceva doar dacă aleg ei să facă acel lucru și alegerea vine din simpla expresie “îmi place/nu-mi place.”

Deloc surprinzător marea majoritate a femeilor sunt obligers/empatici și marea majoritate a bărbaților sunt questioners/analitici.

Ceea ce nu spune Gretchen, dar se găsește în PCM este că baza noastră/tendința noastră de bază rămâne intr-adevăr pe tot parcursul întregii vieți, dar putem evolua către alte tendințe adaugând astfel elemente din persistent, analitic sau rebel. În PCM mai sunt alte 2 personalități pe care Gretchen le-a omis pentru faptul că foarte puțini oameni se găsesc ca bază în această categorie. Celelalte două tipuri de personalitate din PCM sunt promotorii și imaginarii.
Pentru cine e interesat de PCM, văd că Dani organizează un nou curs PCM în 17-19 martie 2017.

Gretchen diseacă fiecare categorie în parte (mai puțin pe rebeli care oricum nu stau la ascultat sfaturi :))) ) și vine cu diverse exemple și experiențe, dar nu îți dă o listă concretă de acțiune.
Ideile mi-au rămas sunt:
– referitor la implementarea obișnuințelor pozitive contează să fii constant în ce faci – să faci câte puțin în fiecare zi, pe principiul iepurelui și țestoasei.
– contează să ai claritate, de ce faci, de ce nu faci sau când o să faci anumite lucruri.
– contează ce crezi despre tine. De exemplu dacă zici despre tine că ești o persoană punctuală atunci în mod automat așa acționezi.
–  mi-a trezit interes pentru partea spirituală, meditație, mindfulness.
“Even we non-monks need to make time for transcendent matters – such as beauty, creativity, service, faith – but too often these get pushed aside for more urgent demands, and life begins to feel empty and purposeless. Scheduling […] habit to make regular time to leaf through art books, read biographies of great figures, spend time in nature, go to concerts, volunteer, meditate“.

Cel mai bun exemplu despre ce se întâmplă când vrei să introduci o nouă obișnuință – la început este un efort conștient, solicitant, ca atunci când înveți să conduci mașina și după o perioadă devine atât de automat totul încât, un pic înfiorător nici nu-ți mai amintești cum ai ajuns la destinație.
Obișnuințele de bază care declanșează multe alte schimbări pozitive sunt sportul și mâncarea. De aici devii mai productiv, mai vioi și mai deschis către ce altceva ai mai putea face ca să-ți îmbunătățești calitatea vieții.

Leave a Reply

Your email address will not be published.